Ο Μάνθος Οικονόμου γεννήθηκε το 1754 στο Κουκούλι, όπου έμαθε και τα πρώτα του γράμματα. Παρουσιάζεται ως λόγιος στα διάφορα έγγραφα του χωριού και προ του 1800.

Τίμιος, εργατικός, διπλωμάτης και ευφυής έγινε ο σημαντικότερος σύμβουλος σε θέση υπουργού του Αλή Πασά. Ήταν φτωχός. Δεν θέλησε ποτέ να καταχραστεί την εμπιστοσύνη, που τούχε ο Αλής, γιά δική του ώφέλεια. Γι αυτόν τον λόγο ο τύραννος τον εκτιμούσε πολύ. Στην επιρροή, που ασκούσε στον Αλή, οφείλεται και το ότι γλίτωσε από βέβαιο θάνατο τον ξακουστό Οικονόμου τον εξ Οικονόμων, οταν θέλησε να τον σκοτώσει ο Αλής.

Ο λόγος του ηταν νόμος και λοι έλεγαν: “Το είπε ο κυρ Μάνθος”.

Ήταν μυημένος από το 1817 στα μυστικά της Φιλικής Εταιρείας και κατέστη γενικός αντιπρόσωπος της Φιλικής Εταιρείας στην Ήπειρο.

Διαπραγματεύτηκε με τους Άγγλους την αγορά της Πάργας και παρότρυνε τον Αλή Πασά στην ίδρυση σχολείων.

Φρόντισε το 1819 για την ίδρυση της Κεντρικής Σχολής Ζαγορίου στο Κουκούλι.

Όταν ο Αλή Πασάς πολιορκήθηκε από τα Σουλτανικά Στρατεύματα, στάλθηκε στο Μέτσοβο ως γραμματικός του Ομέρ Πασά. Εκεί τον αποκεφάλισε ο Ισμαήλ Πασάς στις 22 Αυγούστου 1820

Ο Χριστόδουλος Οικονόμου ήταν μικρότερος αδελφός του Μάνθου Οικονόμου, γραμματέας του Ν. Τσιγαρά στο Ιάσιο και την Κωνσταντινούπολη.

Μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία το 1817 από τον μεγαλέμπορο Ασημάκη Κροκύδα, ήρθε στο Κουκούλι, όπου και μύησε στην Φιλική Εταιρεία και τον αδελφό του Μάνθο.

Μετά την πτώση του Αλή Πασά, διετέλεσε γενικός προεστός (βεκίλης) του Ζαγορίου.